کیست آنکه در من است؟ میشناسماش؟ میشناسیاش؟ کیست آنکه در تو است؟ میشناسماش؟ میشناسیاش؟ آدمی در تنهایی و غربت است که از گرمای زندگی تهی شده، وجودش به سردی آمیخته و کمکم از عواطف انسانی تهی میشود. و نه آن تنهایی که همگی دچارش هستیم، تنهایی زیستن در دنیایی که …
Read More »فیلیس: داستان عاشقانهی یک شاهزاده خانم یونانی
فیلیس: داستان عاشقانهی یک شاهزاده خانم یونانی گردآوری و ترجمه: فاطمه احمدی آذر فیلیس و دموفون داستان فیلیس و دموفون، یکی از داستانهای عاشقانهی تراژیک بهجا مانده از یونان باستان است. فیلیس، شاهزاده خانمی در شهر تراس باستانی، و دختر پادشاه سیتون و ملکه فایدرا بود. سیتون، پسر تسئوس، پادشاه …
Read More »ژوپیتر و کالیستو – فاطمه احمدی آذر
ژوپیتر و کالیستو نوشتهی فاطمه احمدی آذر کالیستو (به معنی زیباترین) در اساطیر یونانی، نیمفی بود که بر اساس برخی از تفسیرها، دختر لوکائون پادشاه آرکادیا بود، که با ایزدبانوی شکار رومیان، دیانا مرتبط است، و بهعنوان یکی از همراههای او بهشمار میرود. او بهعنوان یکی از اعضای گروه دیانا، …
Read More »رمان و رابطه آن با فلسفه یونان باستان
رمان و رابطهی آن با فلسفهی یونان باستان نوشتهی فاطمه احمدی آذر رمان بهندرت در کنار فلسفه قرار میگیرد. پژوهشگرها و منتقدهای ادبی، فلسفه را «بلندپایه،» و رمان را «دونپایه» میپندارند. داستاننویسی در یونان باستان نیز امری خلاف عرف جامعه بود. آیا افلاطون (427/428-347/348 پ. م.)، پایهگذار سنت فلسفی غرب …
Read More »یادداشتی از محمد مرادی
تمایلات جنسی در سقراط محمد مرادی قصد دارم در اینجا به تمایلات جنسی سقراط بپردازم؛ اما پیش از آن باید روشن کنم که این موضوع، موضوعی فلسفی است یا خیر؟ ابتدا زندگی و شخصیت سقراط به مثابه خود فلسفه است. در مورد دوم هر فیلسوف ناگزیر از این است که …
Read More »معرفی مجموعهداستان «تارک دنیا مورد نیاز است»
در جستجوی راهی برای نزدیک شدن به تارک دنیاها؛ معرفی مجموعهداستان «تارک دنیا مورد نیاز است» سروش علینژاد «یکی دو ساعتی جسد را روی صندلی بالکن نشاندند، انگار که داشت چرت بعد از ناهارش را میزد. اما بعد لول پیشنهاد داد که او را بیاورند داخل؛ شاید کسی او …
Read More »واکاوی رسالهی آپولوژی افلاطون – محمد مرادی
رساله آپولوژی اثر افلاطون در این رساله افلاطون به تشریح دادرسی دفاعی و محاکمه سقراط میپردازد نکته مهم این واقعه تاریخی این است که دموکراسی در آغاز کار خود شریفترین خردمندترین و بزرگترین شهروند خود را قربانی میکند. قربانی که بعد از گذشت دو هزار پانصد سال لکه ننگی است …
Read More »ورود مسیح به بروکسل؛ یادداشتی از مهلا اکبری
جیمز اِنسُر (۱۸۶۰-۱۹۴۹) نقاش و چاپگر بلژیکی، از هنرمندان پیشگام اکسپرسیونیستیست که آثارش سویههای سورئالیستی نیز دارد. تابلوهای او را عمدتا با چهرههای زشت و ترسناک، ماسکها و اسکلتها میشناسیم. “ورود مسیح به بروکسل” که با ابعاد ۴۲۳×۲۵۳ cm در زمرهی بزرگترین آثار هنریست به خوبی نشاندهندهی سبک انسر است. …
Read More »تلویزیون و پسامدرنیسم – جیم کالینز
تلویزیون و پسامدرنیسم جیم کالینز برگردان: شهریار وقفیپور در قلمرو مطالعات انتقادی، بسط و توسعهء نوعی رابـطهء مـؤثر مـیان تلویزیون و پسامدرنیسم، امری ناگزیر، تقریبا محال و مطلقا ضروری است. ناگزیر است چون پیوسته به تـلویزیون به عنوان اسّ و اساس فرهنگ پسامدرن اشاره میشود و پسامدرنیسم همپیوسته صرف …
Read More »جایگاه راوی در رمان معاصر – تئودور آدورنو
جایگاه راوی در رمان معاصر تئودور آدورنو مترجم: یوسف اباذری وظـیفهای که بر دوش من نهـاده شده تا در مدت زمانی اندک، تذکراتی در مـورد منزلت فـعلـی رمـان بـه عنوان شکل (Novel as Form) بدهم، ناگزیرم میسازد که بدون ملاحظه رفتار کنم و فقط یک جنبه از مسئلـه را …
Read More »