مقاله

تلویزیون و پسامدرنیسم – جیم کالینز

‌ ‌‌‌تلویزیون‌ و پسامدرنیسم جیم کالینز برگردان: شهریار وقفی‌پور در قلمرو مطالعات انتقادی، بسط و توسعهء نوعی‌ رابـطهء‌ مـؤثر‌ مـیان تلویزیون و پسامدرنیسم، امری ناگزیر، تقریبا محال و مطلقا ضروری است. ناگزیر است چون پیوسته به‌ تـلویزیون به عنوان اسّ و اساس فرهنگ پسامدرن اشاره می‌شود و پسامدرنیسم هم‌پیوسته صرف …

بیشتر بخوانید »

جایگاه راوی در رمان معاصر – تئودور آدورنو

جایگاه راوی در رمان معاصر تئودور آدورنو مترجم: یوسف اباذری   وظـیفه‌ای‌ که بر دوش من نهـاده شده تا در مدت زمانی اندک، تذکراتی در‌ مـورد‌ منزلت‌ فـعلـی رمـان بـه عنوان شکل (Novel as Form) بدهم، ناگزیرم می‌سازد که بدون ملاحظه رفتار‌ کنم و فقط یک جنبه از مسئلـه را …

بیشتر بخوانید »

بنزودیازپین؛ درد یا درمان؟ – محمدرضا عبادی

بنزودیازپین؛ درد یا درمان؟ مشاهده‌ی آنچه در حالِ گذر است که ما آن را در کلام «اتفاق» قلمداد می‌کنیم، الزاما امری ممکن نیست؛ در واقع باید گفت، آن طور که در ادامه‎ی متن با آن مواجه خواهید شد، متفاوت است. اگر بخواهیم بیشتر تفسیر کنیم، سوژه‌ی فرضی m نمی‌تواند مشاهده …

بیشتر بخوانید »

بررسی تطبیقی بنیان‌های نظری پست‌مدرنیسم و سینمای پست‌مدرن – صابره محمد کاشی

مقدمه «…پسامدرنیسم به معنای گسست تام از مدرنیسم و بحران‌های آن نیست. حتی‌ راه‌حلی هـم بر این بحران‌ها ندارد، بل خیلی ساده بیانگر این بحران‌هاست.»1 پست‌مدرنیسم مـبحثی است که‌ به‌ تـازگی جـای خود را در ادبیات سینمایی باز کرده است.این اصطلاح‌ دربارهء سبک و مختصات زیباشناسانهء آثار برخی از فیلم‌سازان …

بیشتر بخوانید »

مسئله تشخیص کار هنری براساس نظریه عالم هنر آرتور دانتو

«مسئله تشخیص کار هنری براساس نظریه عالم هنر آرتور دانتو» پدیدآورندگان: محمدرضا شریف‌زاده، دکتر اسماعیل بنی‌اردلان   چکیده: آرتور دانتو یکی از برجسته‌ترین فیلسوفان هنر معاصر است که سعی دارد از منظری جدید به درک مسائل بغرنج جامعه هنر معاصر بپردازد. در چنین وضعیتی بدیهی است که بسیاری از مبانی …

بیشتر بخوانید »

صحنه‌آرایی مرگ/ نگاهی به «هفتاد سنگ قبر» یدالله رویایی – رُزا جمالی

الف- رستاخیز مردگان جهان؛ بعد آخرالزمانی هستی مصریان باستان آیینی داشتند که همراه مرده وسایل امن و آسایش و رفاه او را هم دفن می کردند: و در تزئینات داخل مقبره: دوات، انار، سرعت سطر، و فرسخ تکان می‌خورند. سلمان به آخر خود می‌لغزد و در سکوت اطراف مقبره دریا …

بیشتر بخوانید »

کارکرد مولفه‌ی بدن در شخصیت‌پردازی نمایشنامه‌ی ملکه‌ی زیبایی لی‌نین – مهلا اکبری

کارکرد مولفه‌ی بدن در شخصیت‌پردازی نمایشنامه‌ی ملکه‌ی زیبایی لی‌نین اثر مارتین مک‌دونا از منظر پدیدارشناسی هوسرل و نظریه‌ی تئاتر شقاوت آنتونن آرتو مهلا اکبری   چکیده: پژوهش حاضر در راستای بررسی کارکرد مولفه‌ی بدن در نمایشنامه‌ی ملکه‌ی زیبایی لی‌نین اثر مارتین مک‌دونا از منظر پدیدارشناسی هوسرل و نظریه‌ی تئاتر شقاوت …

بیشتر بخوانید »

بررسی لحن در غزل پست‌مدرن با توجه به امکانات و محدودیت‌های آن – سروش علی‌نژاد

سروش علی‌نژاد

چکیده یکی از مولفه‌هایی که باعث ایجاد گسستی جدی بین شعر مدرن و آثار کلاسیک شده، توجه به لحن و همینطور ایجاد لحن‌های متفاوت در یک اثر بوده است. اگر بخواهیم تعریفی کلی و بدون توجه به جزییات از لحن داشته باشیم می‌توانیم بگوییم که لحن در ادبیات، نگرش و …

بیشتر بخوانید »

ابداع و گسترش یا تولید و مصرف شعر – محمد مختاری

محمد مختاری

از کتاب چشم مرکب به قلم محمد مختاری. منتشر در 1378. یکی از بدیهیاتی که در جامعه‌ی ما همیشه نیازمند توضیح بوده است، رابطه متقابل ابداع و گسترش در شعر و هنر است. در نگاه نخست به نظر می‌رسد که رابطه این ابداع و گسترش، یا تولید و مصرف، در …

بیشتر بخوانید »

پرسشی به نام «مرگ یزدگرد» – رضا براهنی

رضا براهنی مرگ یزدگرد

بهرام بیضایی، در مرگ یزدگرد، به تألیف جدیدی از تراژدی کهن دست یافته است. اساس این تأليف جدید بر ایجاد ایجاز در زبان، حذف روابط منشور کلامی، کاستن از منطق عقلانی مفردات بیان و افزودن بر هیجان و حس نمایشی از طریق شعری‌کردنِ صوری و بطنی زبان، تقلیل توضیحات و …

بیشتر بخوانید »